Algemene Theorie Vragen


Voor je aan je tussentijdsetoets (TTT) of praktijk examen wilt deelnemen, moet je in het bezit zijn van je Theoriecertificaat. Je theorie certificaat is 1,5 jaar geldig. Let daarop bij het plannen van je examens en rijlessen!


Theorie examen reserveren, waar doe ik dat?
Het reserveren van je theorie-examen kun je zelf doen of het door je rijschool laten regelen. Als je het zelf aan wilt vragen doe je dat op www.cbr.nl. De kosten zijn €25,25 en moet online voldaan worden. Je hebt dan wel DigiD nodig.

Theorie examen – wat moet ik meenemen?
Op je theorie-examen moet je meenemen:
- geldige legitimatie
- een pasfoto

Mag ik theorie-examen doen als ik nog geen 16 jaar ben?
Je mag pas theorie-examen doen als je 16 jaar of ouder bent. Je kunt ook pas een theorie-examen reserveren als je ook echt 16 bent, dus niet 2 dagen voor je 16e verjaardag.

Mag ik zonder theorie-certificaat wel praktijklessen nemen?
Je mag praktijklessen volgen zonder een theorie-certificaat te hebben (vanaf dat je 16,5 bent). Wel is aan te raden om bij ongeveer 10 praktijklessen te zorgen dat je geslaagd bent voor het theorie-examen.

Hoelang is mijn theorie-certificaat geldig?
Het theorie-certificaat is 1,5 jaar geldig, daarna zul je opnieuw je theorie moeten halen. Je kunt je theorie-examen niet reserveren voordat je oude verloopt.

Ik ben mijn theoriecertificaat verloren/kwijt, wat nu? 
Ga naar het cbr theorie-centrum bij je in de buurt, daar vul je een formulier in, je laat je legitimatie zien, een pasfoto en een aangifte bewijs van de politie. Je betaalt het duplicaat en dit wordt je via de post toegestuurd. Contant betalen bij het CBR is niet mogelijk, neem je pinpas of chipknip mee.

Ik zoek een theorieboek om uit te leren, waar haal ik dat?
Op onze site kun je een prima auto theorieboek downloaden met alle leerstof die je moet kennen om het theorie-examen met succes af te kunnen leggen. Het theorieboek is zeer goedkoop, up-to-date en supersnel in huis!

Wat zijn bijzondere verrichtingen of bijzondere manoeuvres?
Dit zijn bijzondere handelingen met je auto. Bijvoorbeeld, keren op de weg, je auto file parkeren, achteruit een parkeervak in of recht achteruit rijden. Wil je ze vast oefenen? Bestel in de webshop het artikel praktijk-voorbereiding. 

Theorie-examen - het vernieuwde examen 1 maart 2009
Vanaf 1 maart 2009 is de theorie aanzienlijk veranderd. Een theorie-examen bestaat nu uit:
25 vragen over gevaarherkenning
30 vragen over verkeersregels
10 vragen over verkeersinzicht en risico

De vragen over gevaarherkenning kun je altijd met 3 dezelfde mogelijkheden beantwoorden.
A – Remmen, B – Gas los laten, C – Niks doen
(Deze zijn verwerkt in onze theorie-examens)

Wat houden de vragen van gevaarherkenning in?
Je begint het theorie-examen met 25 vragen gevaarherkenning. je ziet een verkeerssituatie en jij moet bepalen wat de beste keus is, remmen, gas loslaten of niksdoen. Zonder een beetje praktijkervaring zijn deze vragen best lastig. Duidelijke richtpunten over gevaarherkenning zijn er niet. Gevaarherkenning houdt in dat je inzicht hebt in situaties, gevaar tijdig herkent, ver vooruit kijkt en tijdig de goede beslissingen neemt.
Er is wel wat over te vertellen, maar de informatie is voornamelijk op inzicht gebaseerd.

Wat houden de theorievragen van verkeersregels in?
Je krijgt 40 van deze theorievragen per theorie-examen. Deze vragen gaan over feitelijke verkeersregels, bijvoorbeeld de voorrang of de betekenis van borden. Van de 40 dien je er 35 goed te hebben!

Wat houden de vragen van verkeersinzicht en risico in?
Je krijgt 25 vragen uit deze categorie per theorie-examen. Je krijgt een afbeelding te zien met een vraag. Daarbij kies jij het goede multiple choice antwoord. Hier gaat het om je algemene inzicht in het verkeer en de risico’s die daar aan verbonden zijn. Van de 25 dien je 13 goed te hebben.