Nieuws


Geen trekkerrijbewijs voor straatvegers - vrijdag 10 februari 2012

Bestuurders van motorvoertuigen met een beperkte snelheid, zoals straatveegmachines, maaimachines en machines voor wegonderhoud, hoeven in de toekomst niet het in te voeren trekkerrijbewijs te halen. Verkeersminister Schultz wil deze groep uitzonderen van deze verplichting, schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer.

Op verzoek van de Kamer geeft de Verkeersminister vorm aan een trekkerrijbewijs (T-rijbewijs). Dat bewijs moet meer om het lijf hebben dan het al bestaande trekkercertificaat en daardoor de verkeersveiligheid vergroten. Het opnemen van bijvoorbeeld straatveegmachines heeft voor het verbeteren van die veiligheid geen zin, analyseert de Verkeersminister. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe is dat met haar eens. Volgens hem zorgen dergelijke machines voor minder risico in het verkeer, doordat ze minder lading hebben, minder zwaar zijn en een geringere omvang hebben.

Schultz schrijft dat er een overgangsregeling komt voor diegenen die op het moment van invoeren van het trekkerrijbewijs in het bezit zijn van tenminste rijbewijs B (personenauto) of een trekkercertificaat. Zij hoeven zodoende niet alsnog het T-rijbewijs te halen. Mensen met rijbewijs C (vrachtauto) hoeven geen examen te doen voor het T-rijbewijs.

Theorie-examen voor het nieuwe bewijs moet, in de optiek van de minister, vanaf 15,5 jaar kunnen. Het nemen van rijlessen en het praktijkexamen kan dan vanaf 16 jaar.

www.to2drive.nlTerug naar de vorige pagina >